Mieletön mascarpone-raparperikakku

Tämä on aivan tolkuttoman hyvä kakku, kannattaa kokeilla! Gluteeniton pohja laskee aika tavalla ja toisella kerralla teinkin ihan tavallisen sokerikakkupohjan eikä mielestäni kokonaisuus juurikaan kärsinyt tästä muutoksesta.

AINEKSET

Pohja
3/4 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 dl mantelijauhetta
3 kananmunaa
1 3/4 dl sokeria
Krokantti
50 g voita
3/4 dl sokeria
100 g mantelilastuja
2 tl maissitärkkelysjauhoja
2 rkl kuohukermaa
Raparperi-juustotäyte
4 liivatelehteä
200 g mascarponejuustoa
1 dl sokeria
1 dl kermalikööriä (esim. Baileys)
2 dl vispikermaa
2 dl raparperihilloketta (ks. ohje)
Lisäksi
tomusokeria

TYÖVAIHEET

  1. Pane uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Pingota leivinpaperi irtopohjakakkuvuoan (Ø 20 cm) pohjan ja reunojen väliin. Voitele vuoan reunat voilla.
  2. Tee kakkupohja. Siivilöi perunajauho ja leivinjauhe mantelijauhojen joukkoon. Vaahdota munat ja sokeri sähkövatkaimella. Kääntele jauhoseos varovasti muna-sokerivaahtoon. Kaada taikina vuokaan ja kypsennä kakkua uunin keskitasossa 30–35 minuuttia. Ota kakku uunista ja anna jäähtyä. Kakku laskee hiukan jäähtyessään.
  3. Tee raparperihilloke kakun kypsyessä.
  4. Tee krokantti. Sulata voi kattilassa. Lisää muut ainekset ja anna kiehua noin 2–3 minuuttia. Levitä seos levyksi leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Tarkkaile krokantin kypsymistä, jotta levyn reunat eivät pääse palamaan. Ota krokantti uunista ja anna jäähtyä.
  5. Irrota kakkupohja vuoasta ja leikkaa se 2 levyksi. Pese vuoka ja pingota uusi leivinpaperi sen pohjalle. Nosta alempi kakkuviipale vuokaan. Jos kakkupohja on hiukan kutistunut jäähtyessään, tee leivinpaperista hiukan kakkuvuokaa korkeammat suikaleet ja pyöräytä ne kakun reunoille tukemaan juustomassaa. Kiinnitä paperisuikaleiden päät toisiinsa vaikka klemmarilla.
  6. Tee täyte, kun hilloke on jäähtynyt. Pane liivatteet kylmään veteen likoamaan. Sekoita mascarponejuusto, sokeri ja kermalikööri kulhossa. Vaahdota kerma ja sekoita se juustoseokseen.
  7. Purista liivatteista vesi ja sekoita 2 rkl kiehuvan kuumaa vettä joukkoon, niin että liivatteet sulavat. Sekoita liivate juustomassaan ohuena nauhana. Lisää raparperihilloke ja sekoita vain hiukan, jos haluat sen jäävän raidoiksi juustomassaan. Voit myös sekoittaa täytteen tasaiseksi.
  8. Kaada täyte vuokaan. Nosta kakkupohjan yläpuoli juustomassan päälle. Peittele kakku kelmulla ja nosta jääkaappiin hyytymään vähintään 3 tunniksi, mielellään yön yli.
  9. Irrota kakku vuosta ja vedä leivinpaperin avulla tarjoiluvadille. Tomusokeroi kakun pinta. Murustele krokantti. Voit laittaa krokanttimurun kakun pinnalle tai tarjota krokantin erillisestä astiasta annoksen päälle ripoteltavaksi.

Vinkki!
Voit halutessasi korvata kermaliköörin 1–2 tl:lla vaniljasokeria tai 1/2 vaniljatangon siemenillä.

RAPARPERIHILLOKE KAKULLE (N. 4 DL)

AINEKSET
2 liivatelehteä
500 g raparperia
4 dl hillosokeria
1/2 dl vettä
1/2 tl kardemummaa
TYÖVAIHEET

  1. Pane liivatelehdet kylmään veteen. Kuori raparperinvarret ja paloittele ne kattilaan. Lisää sokeri, vesi ja kardemumma. Kiehauta ja kuori vaahto pinnalta. Anna kiehua, kunnes raparperit ovat pehmenneet, noin 10 minuuttia.
  2. Mittaa 2 dl hilloketta kulhoon. Purista liivatteista vesi ja sekoita ne kulhossa olevaan hillokkeeseen. Anna jäähtyä.

Vinkki!
Hilloketta tulee enemmän kuin kakun täytteeseen tarvitaan. Voit tarjota sitä erillisessä kulhossa kakun kanssa tai vaikka lettuhillona.

Kinuskikissan sivulla oli toinen raparperikakun ohje, tein raparperikiisselin tämän ohjeen mukaan.
http://www.kinuskikissa.fi/ilmaveivi-kinuskikissan-tapaan/

Tämän ohjeen bongasin sivulta https://www.soppa365.fi/reseptit/juhli-ja-nauti-gluteeniton/raparperijuustokakku-ja-krokanttimuru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *